In gesprek met de wijk tijdens kenniscafé #6: #HoeDan?

Op 3 maart kwamen onderzoekers en professionals samen voor het kenniscafé over samenwerking in de wijk bij Hogeschool Leiden. Deelnemers ontdekten in twee rondes via diverse workshops hoe onderzoek ontstaat door actieve interactie met de wijk. Er werd volop kennis en ervaring gedeeld, en professionals uit verschillende disciplines vonden elkaar en leerden van elkaar.

Het kenniscafé werd geopend door gastvrouw Eldrid Bringmann, directeur van de faculteit Gezondheidszorg bij Hogeschool Leiden. Zij deelde kort de missie van het Leiden Healthy Society Center en legde het doel van dit kenniscafé uit. Vervolgens nam Suzan van der Pas (lector Sociale Innovatie) samen met Petra Siemonsma (lector Eigen Regie bij Fysiotherapie & Beweegzorg) het woord, en gezamenlijk lichtten zij toe wat essentieel is voor een goed gesprek: de overgang van kennismaken naar een écht gesprek, en uiteindelijk naar een waardevolle relatie. Deelnemers werden gevraagd om hun eigen ingrediënten voor een geslaagd gesprek te benoemen. Aandacht, luisteren en vertrouwen kwamen daarbij vaak naar voren.

Vijf workshops, twee rondes, volop kennisdeling

De zorg verschuift steeds meer naar een integrale, wijkgerichte aanpak, waarbij preventie en samenwerking centraal staan. Bij Hogeschool Leiden onderzoeken Margreet Adam en Leendert Guijt samen met inwoners, professionals en de gemeente hoe ze een gezonde en inclusieve wijk kunnen creëren. Zo vertelden zij meer over hun onderzoek in Leiden Zuidwest – met resultaten als de Wijkatlas en de Schatkaart van Leiden Zuidwest – en gaven daarbij een workshop over de Transect Walk-methode, die ze toepasten tijdens het onderzoek. Met deze methode praat je al wandelend met buurtbewoners en maak je na afloop een kaart met observaties over buurtkenmerken, risico’s en bestaande oplossingen. De deelnemers werden in duo’s verdeeld en gingen zelf aan de wandel.

Margreet Adam: “Het was opvallend hoe makkelijk mensen kennis met elkaar deelden. Ze dachten meteen mee en gaven ons waardevolle tips die we direct konden gebruiken in ons werk.”

Ook Leren met de Stad was van de partij. De Leidse organisatie die via onderwijsinnovaties de samenwerking tussen de hogeschool, universiteit, mbo, gemeente en maatschappelijke organisaties versterkt. Onderzoeker Coen Wirtz nam deelnemers mee in de werkwijze, waarbij vraag en aanbod samenkomen. ‘Vraag’: maatschappelijke vraagstukken die in de stad spelen. ‘Aanbod’: de kennis die studenten in het middelbaar en hoger onderwijs kunnen bieden. Het doel: om die vraagstukken te ‘matchen’. Coen merkte op: “Het viel me op hoe divers het publiek was, maar ook hoe makkelijk mensen elkaar wisten te vinden als het om vraag en aanbod ging. Er was direct veel enthousiasme en betrokkenheid, en de gesprekken kwamen snel op gang.” Duidelijk was, dat deze werkwijze, die mensen en kennis samenbrengt, goed werkte en ook voor deelnemers een vruchtbare basis voor samenwerking bood.

Daisy Driessen en Bart Groeneweg vertelden meer over het Gezondheidsinformatiepunt (GIP), waar inwoners uit Leiden terechtkunnen voor een gratis gezondheidscheck, en de praktijk van Energiefixers071. Samen met mboRijnland helpen ze bewoners van sociale huurwoningen om hun woningen te verduurzamen. Mbo-studenten Installatietechniek werken samen met ervaren fixers om energiebesparende maatregelen toe te passen en effectief met huurders te communiceren. “Deelnemers waren niet alleen nieuwsgierig naar wat we doen, maar gaven ons ook meteen waardevolle tips”, vertelt Bart Groeneweg, initiatiefnemer van Energiefixers071. De fixers nemen altijd een map met handige folders mee. “Om het voor bewoners duidelijker te maken waar ze allemaal gebruik van kunnen maken. Ons werd geadviseerd een inhoudsopgave toe te voegen. Achteraf heel logisch, dus een hele nuttige tip voor ons!”

Onderzoeker Margaret Gold van het Citizen Science Lab van Universiteit Leiden liet zien hoe inwoners actief kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Tijdens haar workshop stond een kaart van Leiden centraal, waarop de lichtvervuiling in de stad was weergegeven. Net zoals de kaart tot stand kwam met input van inwoners, deelden de deelnemers ook weer nieuwe verhalen en inzichten.

Margaret Gold: “Het is bijzonder om te zien hoe goed een kaart kan helpen om een gesprek op gang te brengen. Deelnemers sloegen meteen aan op specifieke plekken.

Francis Nauman en Sacha Maarschall van de gemeente Leiden gaven een kijkje in de plannen voor de Tweede Groene Ring en nodigden deelnemers uit om mee te denken. Een waardevolle tip die naar voren kwam, was om ook jongeren bij de plannen te betrekken. “Zij zijn immers de toekomst, dus het is belangrijk om hen erin te betrekken. Bovendien kunnen basis- en middelbare scholieren als ambassadeurs het verhaal van de Tweede Groene Ring weer overbrengen naar hun ouders”, aldus Francis Nauman, omgevingsmanager voor de Tweede Groene Ring.

Een café met volop kennisdeling

Met ruim 60 deelnemers was dit kenniscafé qua opkomst een succes. En die opkomst was divers; professionals van verschillende organisaties en achtergronden wisten het kenniscafé te vinden. Het succes van deze editie lag in de actieve betrokkenheid van deelnemers, die met enthousiasme bijdroegen aan de gesprekken en samenwerking, wat de basis legde voor verdere vooruitgang in een gezonde en inclusieve stad. Precies wat we met het Leiden Healthy Society Center nastreven.

Aanstaande evenementen

Zet zaterdag 28 juni alvast in je agenda, want dan openen we met Hét Leids Kennisfestival de Dutch Bio Science Week. Nieuwe kenniscafés zijn er weer in het najaar. Schrijf je vooral in voor onze nieuwsbrief voor updates. Tot de volgende keer!

Meer informatie

Wil je meer weten over een of meerdere projecten en hun initiatiefnemers? Neem dan contact op met HealthySocietyCenter@leiden.nl. Wij brengen je graag in contact.

Ga naar de inhoud