Dit hebben we al bereikt

Groeiende aandacht voor studenten­welzijn

Ondertekening van de Verklaring Studentenwelzijn

Sinds de coronapandemie gaat het niet goed met het welzijn onder studenten. Een maandelijks overleg met alle aangesloten partijen resulterend in veel acties, moet een einde maken aan deze situatie. Ook mboRijnland, de Leidse instrumentenmakers School en ROC Mondriaan hebben zich hier nu bij aangesloten door de Verklaring Studentenwelzijn te ondertekenen. Want het is hoog tijd om actie te ondernemen, stellen de vertegenwoordigers van het mbo.

Eerder al gingen de gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, de Plaatselijke Kamer Van Verenigingen (PKVV) en het Studieverenigingen Overleg Platform (STOP) de mbo-opleidingen voor. Met elkaar willen ze de negatieve trend doorbreken en het welzijn onder studenten bevorderen. “Onze studenten hebben door corona echt iets gemist in hun ontwikkeling en sociale contacten. Daar kan niet genoeg aandacht voor zijn”, vindt LiS-directeur Stef Vink.

Het afgelopen jaar zijn er al allerlei acties ondernomen. Zo is er een Routekaart Welzijn gemaakt, zodat duidelijk is voor studenten waar zij naar toe kunnen voor hulp buiten de kaders van de instelling. De mentoren van de EL CID-week worden allemaal getraind om onder eerstejaars bewustzijn te creëren rondom grensoverschrijdend gedrag. Deelnemers aan de introductieweek leren waar ze terecht kunnen met klachten en problemen en hoe ze hun grenzen kunnen aangeven.

Ook wordt er gewerkt aan een convenant voor studieverenigingen. In zo’n convenant is vastgelegd dat verenigingen ervoor zorgen dat tijdens verenigingsbijeenkomsten altijd iemand nuchter blijft en altijd iemand verantwoordelijk is voor het wegsturen van mensen die zich grensoverschrijdend gedragen. Een werkgroep financiële stress heeft onderzoek gedaan onder studenten en aanbevelingen opgesteld.

Maar naast al deze concrete activiteiten levert de samenwerking vooral ook korte lijntjes op, vertelt Willemijn Nieuwenhuijs, hoofd student support services van de Universiteit Leiden. “We weten elkaar nu snel te vinden en hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.” In november staat het studentenwelzijn bij alle Leidse onderwijsinstellingen een week lang centraal. Er worden dan laagdrempelige initiatieven georganiseerd om bestaande barrières te beslechten.

Mbo-studenten nemen deel aan de El Cid-week

Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur van mboRijnland (l.)

Honderd aankomende mbo-studenten van mboRijnland en de Leidse instrumentmakers School kunnen meedoen aan de EL CID, de introductieweek voor studenten in Leiden.

Otto Jelsma, voorzitter van het College van Bestuur van mboRijnland vertelt dat Leiden – na Utrecht vorig jaar – de tweede gemeente is waar mbo-studenten kunnen deelnemen aan een introductieweek waaraan tot voor kort alleen aankomend studenten van hogeschool en universiteit mochten deelnemen. “Daar ben ik trots op.”

Jelsma benadrukt dat deelname van mbo-studenten van de Leidse instrumentmakers School, ROC Mondriaan en mboRijnland alleen kan dankzij ‘al die partijen die hier, in Leiden, samenwerken’. “Daar ben ik erkentelijk voor.” Vooralsnog gaat het om een pilot met honderd mbo-studenten. Als de pilot een succes is, wordt na de zomer met alle partijen gekeken wat er nog meer mogelijk is.

In de politiek leeft al langer de wens om mbo-studenten dezelfde rechten en plichten te geven als hbo- en wo-studenten. Zo pleitte minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor een gelijkwaardige positie van het mbo naast het hbo en de universiteit. Wethouder Fleur Spijker (Studentenzaken) sprak eerder ook de wens uit dat mbo-studenten aan de EL CID kunnen deelnemen. “De EL CID is voor veel studenten een waardevolle kennismaking met de stad Leiden, hun nieuwe onderwijsinstelling en het studentenleven. Ik gun elke student een heel mooie studententijd.”

“Aan hoe nieuwe verbindingen ontstaan, merk ik dat mensen elkaar nu weten te vinden.”

Lara Ummels, kennismakelaar Leiden Kennisstad

Biodiversiteits­crisis? Leiden bellen

Frederic Lens (l.), group leader Naturalis Biodiversity Center

Nederland verliest in sneltreinvaart biodiversiteit. Om de curve om te buigen en alle kennis te bundelen werd afgelopen jaar het Leiden Biodiversity Network opgericht. Naturalis Biodiversity Center, de Hortus botanicus en de instituten voor biologie en milieukunde werken daarin samen.

Frederic Lens helpt de vier Leidse groene onderzoeksinstituten om de handen ineen te slaan en hun onderzoek naar biodiversiteit te integreren. Het nieuwe netwerk gaat daarbij op zoek naar structurele oplossingen. De onderzoekers willen niet alleen weten hoe biodiversiteit verandert, maar ook hoe wij die beïnvloeden en er ons voordeel uit kunnen halen. In plaats van de curve afvlakken, wil Lens deze liever ombuigen. “Daar zijn structurele, natuur-inclusieve oplossingen voor nodig.”

De biodiversiteitscrisis is complex, benadrukt Lens, die zowel voor Naturalis als voor de Universiteit Leiden onderzoek doet. “Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk standpunten bij het onderzoek te betrekken.” Hij wil daarom ook graag contacten leggen met de sociale wetenschappen en andere onderzoeksinstituten van Wiskunde & Natuurwetenschappen.

Het nieuwe netwerk hield het afgelopen jaar een aantal live bijeenkomsten, waar zo’n driehonderd wetenschappers op afkwamen. “Veel onderzoekers zijn met hetzelfde bezig maar kennen elkaar niet. Daar moet verandering in komen.” De projectleider wil Leiden op de kaart zetten als dé stad met kennis van biodiversiteit. Zodat we straks bij biodiversiteitsvraagstukken niet Wageningen maar Leiden bellen.

“Het gaat niet goed, klimaatmaatregelen zijn echt nodig. De website leidensnellerduurzaam.nl moet hier vaart in brengen. Verder deed Leiden 10 april mee aan de klimaatmars en komen we binnenkort bijeen in buurtontmoetingsplek ’t Trefpunt in de Professoren- en Burgemeesterswijk om een netwerk op te zetten.”

Maarten Stoffers, wijkambassadeur Roodenburgerdistrict

Jarige universiteit viert feest der verbinding

Minke Holleman, hoofd Communicatieservices Universiteit Leiden (l.)

In 2025 viert de Universiteit Leiden feest. Zij is dan jarig en wordt 450 jaar. En dat gaan we vieren! En hoe: de universiteit nodigt al haar familie en vrienden uit. Dat zijn er nogal wat. Leiden is een stad vol familie en vrienden. Komen jullie ook? Een feest is een mooie aanleiding om verbindingen aan te gaan. Met de medewerkers, met de studenten, met de alumni. Maar ook met al hun relaties. In Leiden én in de tweede moederstad Den Haag. Zegt het voort en noteer het alvast in je agenda.

Grip op je DNA

Peter Taschner, lector Genome based Health van het Kenniscentrum LCAB

Hoe betrouwbaar is een DNA-thuistest? Belangrijk om te weten, want deze zijn in opkomst. Bij meerdere aanbieders kun je er eentje bestellen om te weten of een kind van jou is of om uit te zoeken of er kans is op erfelijke ziekten. Je neemt wat wangslijm af en stuurt dat op.

Maar mensen weten vaak niet wat ze uit de uitslagen moeten afleiden en wat de kwaliteit ervan is. Terwijl de consequenties groot kunnen zijn. “Mensen moeten weten welke gegevens er worden gedeeld als ze meewerken aan zo’n thuistest”, zegt Peter Taschner, lector Genome based Health van het Kenniscentrum LCAB, aangesloten bij de Hogeschool Leiden. Je deelt met je DNA immers heel veel informatie met een bedrijf. En je wilt niet dat iemand iets ernstigs hoort uit zo’n test, die vervolgens niet juist blijkt te zijn.

Met een DNA-project, samen met partners in Leiden, hoopt Taschner dat in de toekomst duidelijker is welke problemen zich voordoen met zelftests. Er moet ook voorlichting komen richting het publiek dat zulke thuistests gebruikt. En daarbij moet de betrouwbaarheid van die tests geduid kunnen worden, als houvast voor degenen die eraan deelnemen.

“Vanuit het onderwijs willen we de handen uitsteken naar de stad. Want de thema’s die hier worden besproken, raken wat een school bezighoudt.”

Paul Dirkse, directeur PROOLeiden-Leiderdorp & oud-wethouder

Subsidie Leren met de Stad verlengd

Het project Leren met de Stad krijgt ook de komende drie jaar subsidie van het Rijk. Dit betekent dat tot en met 2025 onderwijs en onderzoek door kunnen met het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke problemen in Leiden.

De subsidie van in totaal vijf ton komt van het nationaal programma City Deal Kennis Maken. Het programma beoogt dat, door een betere samenwerking van stadsbestuur en kennisinstellingen, maatschappelijke opgaven in steden sneller worden opgelost. Dat gebeurt door onderzoekers, docenten en studenten grootschalig te betrekken. Inmiddels zijn er twintig steden actief in dit landelijke netwerk. In Leiden ligt de focus op het maatschappelijk versterken van Leiden-Noord.

Aan het initiatief werken studenten mee van de sociale opleidingen van de universiteit en hogeschool van Leiden en mboRijnland. Ze zijn in de wijk actief met verschillende projecten van buurtorganisaties als Incluzio, SOL en BuZz. Volgens Angeline Sanderman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Leiden, een win-win situatie. De studenten gaan aan de slag met ingewikkelde maatschappelijke vragen ‘die niet in de boekjes staan’ en leren daar veel van. Tegelijkertijd profiteren de bewoners van Leiden van ‘de slimme hersentjes van de studenten’.

De komende drie jaar wil Leren met de Stad verder groeien, zegt de voorzitter. “Opschalen en nog meer initiatieven in de stad bundelen.” De verlenging met drie jaar maakt dit mogelijk. “Het was zonde geweest als dit mooie initiatief een stille dood was gestorven.”

Meer weten over de projecten van Leren met de Stad?

“Bij Volkenkunde sluit een stuk van het Singelpark nog niet goed aan, daar is enkel steen. We zoeken partners om die aansluiting alsnog te maken.”

Thomas de Jong, Museum voor Volkenkunde

Kennis delen buiten Leiden

Annetje Ottow, voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden

Niet alleen binnen Leiden deelt de Universiteit Leiden haar kennis, maar ook met de twee andere universiteiten in Zuid-Holland. Met zijn drieën werken ze samen onder de naam Leiden-Delft-Erasmus Universities. Zij vullen elkaar qua disciplines aan in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie, materialengebruik en biodiversiteit. Alfa-, bèta- en gammawetenschappen komen samen. “De thema’s die in Leiden gelden, gaan op voor de hele regio”, stelt Annetje Ottow, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Leiden. “Wat in Leiden gebeurt, willen we breder laten resoneren.”