‘Meer bereikt dan je zou verwachten’

Henri Lenferink, burgemeester van Leiden (l.)

Henri Lenferink gaf in 2017 aanzet tot Leiden Kennisstad. Dit jaar neemt hij na 20 jaar afscheid als burgemeester van Leiden, en dus ook van Leiden Kennisstad. Met plezier kijkt hij terug.

“Leiden Kennisstad bleef lang in de fase van zwamdraden; ze waren niet zichtbaar. Op mooie plekken kwamen echter nu en dan zwammen naar boven. Hoe meer zwammetjes boven kwamen, hoe leuker het werd in de stad. Vooral als je de lol ziet bij mensen als zo’n zwammetje opkomt. Op een avondsymposium van Leiden Kennisstad word je blij. 99 procent van alle ideeën wordt niks, maar dat is niet erg, want die ene procent was niet gekomen als we niet bij elkaar waren geweest. En we hebben onze handen al vol aan die ene procent.”

Gezegend

“Als stadsbestuur mag je alleen maar hópen dat je binnen je grenzen een universiteit, een hbo én een mbo hebt. Dan ben je gezegend. Dat heb ik al die tijd gevoeld. Je komt op andere dingen, waarop je anders niet was gekomen. Blijf dat doen. Leiden is misschien niet een wereldstad qua inwonertal, maar door samenwerking bereik je meer dan je zou mogen verwachten binnen een stad als deze.”

‘De beste ambassadeur van Leiden Kennisstad’

Pieter van Straaten, moderator avondsymposium Leiden Kennisstad

“Burgemeester Henri Lenferink stond aan de wieg van Leiden Kennisstad. Hij heeft ons allemaal bij elkaar gekregen. Ik weet nog hoe hij in 2017 samen met Carel Stolker, destijds rector magnificus van de Universiteit Leiden, glunderend de zaal binnenliep en zei: ‘Dit is de eerste keer dat al die mensen bij elkaar zijn.’ Henri is de beste ambassadeur van Leiden Kennisstad: altijd benadrukt hij het belang ervan voor alle inwoners van de stad.”

Kennismaken in een compacte stad

Fleur Spijker, wethouder van Economie, Kennis, Sport en Gezondheid (r.)

“We hebben allemaal iets met kennis. We doen het met elkaar: we zoeken verbinding en inspiratie. Er zijn in de loop der jaren steeds meer partijen bij gekomen, zoals recent het mbo. We hebben ons gefocust en gezondheid en erfgoed als thema’s toegevoegd. We hebben zoveel initiatieven en zoveel kennis die we kunnen inzetten in de stad. Onderzoeksinstellingen kunnen helpen bij het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Voordeel van Leiden is dat we een compacte stad zijn en we allemaal in één zaal passen. Zo vind je elkaar snel.”