Nationale Voorleesdagen
Het Gebouw Arubapad 2, Leiden, Zuid-Holland, NetherlandsDe burgemeester leest voor aan peuters van SPL in de bibliotheek in Het Gebouw
De burgemeester leest voor aan peuters van SPL in de bibliotheek in Het Gebouw
Taaldocenten kom samen met ons nieuw lesmateriaal maken voor in het nieuwe curriculum!
Op een inspirerende en informatieve wijze blikt lerarenopleiding Spring terug op haar 5-jarig bestaan. Samen vieren we 5 jaar lerarenopleiding Spring en kijken we vooruit. Meer weten over Spring? Wees welkom.
Zin om je een middag helemaal onder te dompelen in de boeiende wereld van de Grieken en Romeinen? Ben je nieuwsgierig naar hoe zij omgingen met thema’s als etniciteit en gender? Kom dan naar de speciale verdiepingsmiddag gender & etniciteit in de oudheid.
De Vrijeschool pabo van Hogeschool Leiden viert haar jubileum en organiseert een speciaal event in het Onderwijsmuseum in Dordrecht om samen de blik te richten naar de toekomst van (ons) onderwijs met lezingen, gesprekken en mijmeringen.
Scratch komt van de Engelse uitdrukking ‘to start from scratch’ ofwel ‘met niets beginnen’. En dat is precies wat dit evenement is: samen met vele andere muziekliefhebbers op één dag een muziekstuk instuderen én uitvoeren voor publiek.
Meer informatie volgt.
Vragen spelen een cruciale rol bij begrijpend lezen. Prikkel de nieuwsgierigheid al vóór het lezen van de tekst. Zorg dat je leerlingen zelf vragen stellen, waardoor ze een onderzoekende houding aannemen bij het lezen van een tekst.
Dit festival draait om het vinden van de juiste mix. Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van al deze diverse ingrediënten? Hoe spelen we in op verschillende ontwikkelingen, wensen en behoeftes, wat werkt en wat smaakt naar meer? Hoe combineren we onderwijs en onderzoek, hoe werken we samen met het werkveld en hoe benutten we de kracht van technologie?
In Planten & Planeten maak je een reis door tijd en ruimte: van de oerknal tot het jaar 2125 en nog veel verder. Verwonder je over wat wetenschap, kunst en natuur kunnen vertellen over de ontwikkeling van het leven op planeet aarde. Ontdek de biologie en de sterrenkunde: van stuifmeel tot sterrenstof, van planten tot planeten!
Het Wetenschapsknooppunt Leiden organiseert voor de 7e keer Meet the professor voor groep 7 van reguliere basisscholen in de regio Leiden/Den Haag, de vestigingsplaatsen van de Universiteit Leiden. Alle lessen vinden plaats om 11.00 uur op vrijdag 7 februari 2025. Op deze dag wordt 450e de dies natalis (verjaardag) van de Universiteit Leiden gevierd: een bijzondere editie dus!
Het thema van ons lustrumjaar en ook van deze dies natalis is De tijd vooruit. Al sinds 1575 houden we immers onze blik gericht op de toekomst. Op het programma staan onder andere: de dies-oratie over academische vrijheid, de uitreiking van drie eredoctoraten en een spectaculair optreden van science-rapper Jon Chase en zangeres Celesta da Vinci. Universiteitshistoricus Pieter Slaman test jouw kennis van de universiteit tijdens de 450-quiz. Na het officiële programma volgt om circa 17:00 uur een receptie waar we gezamenlijk proosten op deze bijzondere verjaardag!
De Universiteit Leiden vestigde zich 450 jaar geleden aan het Rapenburg. Aan deze gracht staat nog steeds het hart van de universiteit: het Academiegebouw. Langs dit water zijn vele sporen van de 450-jarige universiteit te ontdekken. Dit Rondje Rapenburg, uitgegeven ter ere van het lustrum in 2025, biedt een wandeling langs enkele memorabele momenten uit de universitaire geschiedenis.
We investeren tijd, energie en middelen in netwerken, organiseren ontmoetingen en ontplooien activiteiten – en wat is nou het effect, de impact van deze inspanningen? Hoe kunnen we de impact van onze netwerken merkbaar, meetbaar, bespreekbaar maken? Maak kennis met het impactmodel en pas deze toe voor je eigen samenwerking/netwerk.
Hoe blijven we samenwerken op het gebied van hoogbegaafdheid in tijden van forse bezuinigingen?
Dat is de kracht van Leiden. Wij bieden concrete handvatten voor de begeleiding van het pws! Voor leerlingen wordt er online veel hulp geboden bij het schrijven van een goed […]
Het bedenken van een goede onderzoeksvraag kost tijd, hoe doe je dat met al die niveauverschillen in je klas?
Dát is de kracht van Leiden. Mis deze unieke kans niet om je vakkennis te verdiepen en je leerlingen te verrijken met boeiende anatomische inzichten! Tijdens deze unieke rondleiding krijg […]
Op 7 maart 2025, één dag voor Internationale Vrouwendag, organiseert gemeente Leiden de allereerste Leidse Meidentop. Dit inspirerende evenement is speciaal voor meisjes uit groep 8 op de Leidse basisscholen en wordt georganiseerd vanuit de Leidse Gelijke Kansen Aanpak. Het doel van deze dag is om de meisjes te laten zien dat hun toekomst vol mogelijkheden zit. Op deze dag komen ze in contact met vrouwen in verschillende beroepen waarmee ze hun blik op de toekomst kunnen verbreden.
Dit is je kans! Wil je meer weten over het ontstaan, de werkwijze van het LEF, de sectoroverstijgende samenwerking in het Leidse ecosysteem, hoe jezelf kan bijdragen aan de ambitie van het LEF of wat jezelf kan doen in jouw stad voor een dergelijke leergemeenschap? Dan is dit het moment om naar onze fysieke broedplaats in Leiden te komen.
De Slag om Leiden is een benefiet kennisquiz voor ondernemers en bestuurders in Leiden, waarvan de opbrengst bestemd is voor Hospice Issoria te Leiden.
LAB-netwerk, is hét netwerk voor academische leerkrachten in Leiden. Het netwerk heeft als doel om van én met elkaar te leren tijdens verschillende netwerkbijeenkomsten in het LEF. Professionalisering en kennisdeling staan hierbij centraal.
Wij bieden concrete handvatten voor de begeleiding van het pws!
De onderwijsconferentie is een platform waar door medewerkers van mboRijnland kennis gedeeld wordt op basis van de strategie en ambities van mboRijnland, ten behoeve van het onderwijs.
Samen met het hele Leidse onderwijsveld willen we echt een impact aanjagen vanuit het LEF. Hiervoor benutten we actief de diverse perspectieven en vraagstukken van onze partners door samen met hen te programmeren, onderzoeken en innoveren. Deze onderwijstafel staat in het teken van het ontwerpen van de nieuwe zichtlijnen voor de 3e fase (2026-2030) van het LEF. Wil jij meedenken, er zijn een paar open tickets!
De buitententoonstelling is vanaf 23 april te zien in de Hortus botanicus. Schilders, tekenaars en fotografen brengen al eeuwenlang in beeld hoe Leidse studenten studeren. Reis met ons mee door de tijd en ontdek dat er niet alleen verschillen zijn, maar ook veel overeenkomsten met de student van nu. Neem een kijkje in de keuken van het onderwijs: van lessen in het anatomisch theater tot colleges met VR-brillen.
Hoe maken we optimaal gebruik van elkaars perspectieven ten behoeve van de uitdagingen die we in ons werk rondom hoogbegaafdheid tegen komen? Iedereen die een vraagstuk of interesse heeft rondom hoogbegaafdheid is welkom tijdens de samenwerkmiddag in het LEF!
LAB-netwerk, is hét netwerk voor academische leerkrachten in Leiden. Het netwerk heeft als doel om van én met elkaar te leren tijdens verschillende netwerkbijeenkomsten in het LEF. Professionalisering en kennisdeling staan hierbij centraal.
Tijdens het avondsymposium van Leiden Kennisstad wordt er teruggeblikt op de resultaten van de samenwerking van dat jaar en er worden ook nieuwe concrete plannen gemaakt voor hoe de samenwerking nog verder kan bloeien. Denk je mee?
Dát is de kracht van Leiden. Leidse studenten van het wo, mbo en hbo laten maatschappelijke impact zien Ben jij benieuwd naar de bevindingen van Leidse studenten die afgelopen semester […]
Wilde je altijd al eens het Zweetkamertje in het Academiegebouw bezoeken, ben je benieuwd naar het P.J. Vethgebouw of zou je wel eens een keer de zeventiende-eeuwse Bibliotheek Thysiana van binnen willen bekijken? In de zomer van 2025 kan dat, want dan verzorgt de Universiteit Leiden exclusieve rondleidingen ter gelegenheid van haar 450-jarig bestaan. Een van onze studenten je door onze monumentale gebouwen die normaliter niet zomaar toegankelijk zijn.
Met een gratis open lucht concert vieren we met elkaar en met alle muziekliefhebbers 450 jaar Universiteit Leiden. Een lustrum-editie van het Grachtenconcert op het Rapenburg, in samenwerking met de Stichting die dit concert jaarlijks organiseert. Noteer dus vast in je agenda: zondag 6 juli 2025: muziek op en aan de gracht – gratis en voor iedereen!
Dit is de jaarlijkse startbijeenkomst van het LEF, waar we ook de doorstart van Leiden Nationale Onderwijsstad 2025 met elkaar vieren.
WetenschapsWarenMarkt Samen met studentenvereniging Augustinus zorgt Universiteit Leiden voor een WetenschapsWarenMarkt vol kraampjes met weetjes, wetenschapsspelletjes en speurtochten voor jong en oud.
De Universiteit Leiden doet mee met het Weekend van de Wetenschap in Den Haag! Op 4 en 5 oktober is Weekend van de Wetenschap er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie.
Tijdens Let’s kNOW bieden we deelnemers de kans om aan inspirerende dialoog- en kennissessies deel te nemen. Hierin gaan we samen aan de slag met ideeën over het onderwijs van de toekomst.
Nationale Onderwijstalenten 2025 Ieder jaar worden twee onderwijstalenten gekozen bij de bekendmaking van de Nationale Onderwijstalenten. Deze prijs gaat naar twee afstudeerders, een in het primair en een in het […]
Dit is de 10e en laatste editie van de Nacht van de Leraar. Kom en vier met ons mee het prachtige beroep van leraar, juist nu.
Het nationale onderwijsdiner biedt volop gelegenheid om in een ontspannen setting met elkaar te verbinden en inspirerende gesprekken te voeren.