Hoe werken we samen?

Een jaar lang 

Als Nationale Onderwijsstad organiseert Leiden in 2025 de kernactiviteiten van de Nationale Onderwijsweek. De Nationale Onderwijsweek 2025 zal lopen van 6 tot en met 10 oktober 2025. De stad, die tot Nationale Onderwijsstad gekozen wordt, zet zichzelf en zijn onderwijs nationaal op de kaart. Voor het eerst zal de Nationale Onderwijsstad in 2025 niet alleen in de nationale onderwijsweek, maar het hele jaar door activiteiten organiseren. Het Leiden Education Fieldlab (het LEF) gaat alle activiteiten coördineren. Het LEF is een netwerkorganisatie van en voor het Leidse onderwijs, van voorschoolse educatie tot universiteit, ondernemers, cultuurpartners en gemeente Leiden.

Stichting Nationale Onderwijs Week

Stichting NOW en de stad die verkozen is tot Nationale Onderwijsstad werken nauw samen in een projectteam om een gevarieerd en boeiend kernprogramma samen te stellen gedurende de NOW in de eerste week van oktober. Stichting NOW brengt daartoe enkele vaste programma-items in. De vaststelling van het totale kernprogramma gebeurt in overleg; niet alleen in het projectteam, ook met de wethouder en het bestuur van Stichting NOW. Het doel is te komen tot een inspirerend programma dat past bij de NOS en Stichting NOW.

Gemeente Leiden, stad van ontdekkingen

De gemeente Leiden is onlosmakelijk verbonden met Leiden Nationale Onderwijsstad 2025. Leiden is een aantrekkelijke kennis- en onderwijsstad waar je als kind, jongere of onderwijsprofessional je talenten en mogelijkheden kan ontdekken. Hiervoor heeft onze stad alles in huis: van peuterspeelzaal tot universiteit, een rijke culturele sector en een bruisend bedrijfsleven. De samenwerking tussen gemeente, (voor)scholen en stadspartners, zoals onderwijsnetwerken, maatschappelijke organisaties, musea en bedrijven is hierin een belangrijke en unieke sleutel. Vanuit onze ambities op gelijke kansen zetten we ons ervoor in dat aanbod en kennis voor iedereen toegankelijk is. We willen een stad zijn waar iedereen een gelijke kans heeft en waar iedereen mee kan doen, ongeacht je achtergrond.

Leiden Kennisstad

Leiden is een echte kennisstad. Kennis is − naast cultuur − een van de pijlers van Leiden, die niet voor niets ook Stad van Ontdekkingen wordt genoemd. We hebben alles in huis op gebied van onderwijs en kennisontwikkeling en we hebben in Leiden maar liefst dertien musea.

De kennispartners Universiteit Leiden, hogeschool Leiden, Naturalis Biodiversity Center, mboRijnland en gemeente Leiden hebben de krachten gebundeld in samenwerkingsverband Leiden Kennisstad. Maar wat houdt dat in en wat hebben we er aan? In dit filmpje vertellen we meer over een aantal vernieuwende projecten waarin de partners van Leiden Kennisstad samenwerken.

Aan de nieuwe studenten die elk jaar in Leiden aankomen wordt duidelijk gemaakt dat ze niet zomaar voor een stad hebben gekozen, maar een die rijk is aan kennis en waarin volop wordt samengewerkt. In de introductieweek (EL CID week) wordt met dit filmpje duidelijk gemaakt wat Leiden Kennisstad is.

Het LEF

Het Leiden Education Fieldlab (het LEF) is van én voor het Leidse onderwijs. Een netwerk met een fysieke locatie waar onderwijsprofessionals met passie en een actieve rol binnen het onderwijs samen kunnen innoveren en onderzoeken. Een energieke broedplaats waar kennisdeling centraal staat en men kan sparren zonder beperkingen met lef en liefde voor het onderwijs. Met behulp van thematisering kunnen mensen vanuit verschillende disciplines op actieve wijze elkaar inspireren en versterken. Het LEF is een plek waar met passie en energie uitdagingen, ideeën en vraagstukken behandeld worden op gezamenlijk initiatief om zo het onderwijs te professionaliseren.

Het LEF: Samen werken aan innovatie, kennisdeling en ontwikkeling binnen het onderwijs.