Over de Erfgoed Deal Leiden
Doel Erfgoed Deal Leiden
De Erfgoed Deal Leiden zorgt ervoor dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van onze historische stad. Een stad die ingericht is op het klimaat van de toekomst met behoud van erfgoed, zowel monumenten, straten, stegen als water. Met de Erfgoed Deal Leiden ontwikkelen we ontwerpprincipes en ruimtelijke kaders om klimaatadaptieve maatregelen in de binnenstad te kunnen beoordelen vanuit historisch perspectief. Deze principes en kaders leggen we vast in toolboxen, voor zowel de publieke als private buitenruimte. Zo maakt Leiden de komende jaren goed onderbouwd overwegingen bij het inrichten van haar stad. Ook zorgen de toolboxen dat door integraal te werken versnippering in de uitvoering voorkomen wordt. De Erfgoed Deal Leiden draagt bij aan het inspireren en ondersteunen van particulieren partijen om hun steentje bij te dragen aan een historische stad die ingericht is op het veranderende klimaat. Het project start in 2024 en loopt in ieder geval tot eind 2026.
Waarom een Erfgoed Deal Leiden
De historische binnenstad van Leiden is niet alleen een plek waar mensen wonen, het is ook het economische en toeristische hart van de regio. Door de dichte bebouwing, en vaak stenige inrichting van stegen, grachten en pleinen, is de binnenstad met haar vele gebruikers, niet ingericht op het klimaat van de toekomst waarbij het vaker hevig regent en er lange droge, hete periodes zullen zijn. Dit heeft niet alleen negatieve invloed op de leefbaarheid in de stad voor mens en dier, maar vormt ook een risico voor het erfgoed en de meer dan 2800 monumentale panden in de stad. Dit roept voor Leiden en andere historische binnensteden de vraag op hoe deze uitdagingen aan te gaan. Het is zoeken naar een manier waarbij de historische binnenstad met zijn beschermd stadsgezicht ook in de toekomst leefbaar, inclusief en aantrekkelijk blijft voor de hoeveelheid functies en gebruikers die zij heeft.
Aanpak Erfgoed Deal Leiden
Het komen tot een alomvattend plan en ontwerp voor de binnenstad vereist een andere aanpak. Een aanpak waarin kennis en wensen op het gebied van klimaatadaptatie, cultureel erfgoed, biodiversiteit, aantrekkelijke groene ruimtes en water samenkomen. Hiervoor worden twee toolboxen ontwikkeld waarin deze kennis en wensen samen komen. Eén voor de gemeente en één voor particulieren zoals inwoners en ondernemers. Daarnaast wordt de subsidieregeling Vitale Binnenstad om particulieren op weg te helpen uitgebreid. Het informeren van de stad over de toolbox en de subsidie gebeurt via de communicatiekanalen van de gemeente. Ook wordt gekeken naar intermediairs die particulieren kunnen wijzen op de toolbox en subsidiemogelijkheden.
Het realiseren van de toolboxen vraagt om onderzoek, het bundelen van kennis en expertise, communicatie en samenwerking. Leiden maakt daarbij gebruik van lopende projecten om zo kennis en ervaringen mee te nemen in nieuwe of vervolgstappen. Dit noemen we het principe van ‘learning by doing‘. Niet alleen binnen de afdelingen en disciplines van de gemeente wordt samengewerkt, maar ook daarbuiten. Er wordt samenwerking gezocht met erfgoedinstellingen, kennispartners, ingenieursbureaus en stadspartners. Leiden benut haar relaties met kennisinstellingen vanuit en stadspartners via Vitale Binnenstad.
De ervaringen uit het project worden gedeeld met andere steden en geïnteresseerden, door presentaties, nieuwsberichten, vlogs, etc. Deze zijn straks terug te vinden op deze website. Zo draagt Erfgoed Deal Leiden bij aan een werkwijze voor de uitvoering van projecten in Leiden, maar inspireert zij ook anderensteden.