Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Verhalen van de Leidse Kennis: Sjoerd Louwaars Director of Innovation van PLNT

Als Director of Innovation bij PLNT Leiden richt ik mij op het verbinden van talent aan en lokale vraagstukken. Ik studeerde in 2011 af in Stedelijke Ontwikkeling aan de TU Delft. Dit fascineerde me. Steden worden vaak vanuit stenen en infrastructuur benaderd. Door de jaren heen heb ik geleerd dat stedelijke ontwikkeling gaat over het ontwikkelen van mensen, want mensen maken de stad.

Na mijn studie was er door de crisis weinig werk in dit vakgebied, ik ben toen mijn eigen onderneming begonnen. Het heette Weaverbird, maar is nooit een bedrijf geworden, het is gefaald. Maar de visie van toen, het verbinden van talent en stad is nog steeds de basis van wat ik nu doe. Ik geloof dat de stad alle talent bezit om haar problemen op te lossen, alleen de processen om deze verbinding te leggen zijn niet aanwezig.

Daarin speelt PLNT Leiden een verbindende rol. PLNT is de duikplank voor ondernemend talent in de regio. Het is de plek waar jong talent na het onderwijs terecht kan om het zelfvertrouwen te ontwikkelen om van de duikplank af te springen. Dit zelfvertrouwen stimuleren we door het bieden van trainingen, fondsen en een levendige community van ondernemers. We helpen studenten om ideeën te realiseren met innovatie sprints, een deep-dive, de Venture Academy en innovatiesprints.

Op deze manier zijn bijvoorbeeld Leyden-Jar, SeraNovo en Polarex uitgegroeid naar andere start-up locaties in de regio: de Meelfabriek, BioPartner en SBIC. Onze impact gaat niet alleen over het vormen van start-ups, maar ook over het vormen van mensen. We richten ons op het verbinden van ondernemerschap en kennisinstellingen. Ik weet uit ervaring dat het starten van een onderneming de beste leerschool is. Ik gun daarom iedereen dan ook een periode als ondernemer. Je leert proactief, vindingrijk en nieuwsgierig te zijn, en je leert omgaan met tegenslag. Vaardigheden die je de rest van je professionele en persoonlijke leven kunt gebruiken. Ik zeg dan ook: start een onderneming, probeer het!

Nieuwsgierig naar wat PLNT nog meer doet? Bezoek hun website!

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden