Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Verhalen van de Leidse Kennis #5: Kennismakelaar van Leiden Kennisstad

In deze verhalenreeks gaan we achter de meest bijzondere kennisinitiatieven in Leiden aan, want er is zo veel moois in Leiden! Maar eigenlijk zijn we nog best iets belangrijks vergeten, want: hóe bijzonder is onze eigen samenwerking tussen de gemeente en de kennisinstellingen! Lara Ummels, kennismakelaar van de samenwerkingsovereenkomst Leiden Kennisstad vertelt uitgebreid over haar rol hierin.

Wie ben je en wat doe je?

‘Ik ben Lara Ummels, en ik ben kennismakelaar voor de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden, de Hogeschool Leiden, en het LUMC. Ik vind het belangrijk om te zorgen dat de stad Leiden en de mensen in de stad zoveel mogelijk profiteren van de kennis die aanwezig is in al die kennisinstellingen waarvoor ik werk. En andersom is het ook belangrijk dat de kennisinstellingen onlosmakelijk onderdeel van Leiden zijn, en verweven zijn met de stad. Dat verstevigt de pijlers – en daarmee de toekomst – van Leiden.

Mijn rol hier is het aanjagen en faciliteren van alle plannen, initiatieven, ideeën en kansen die er liggen en het maken van crossovers tussen kennisinstellingen en de maatschappelijke en stedelijke vraagstukken van de stad. Het liefst wil ik dat je over twintig jaar struikelt in de stad over het feit dat het een kennisstad is. Nu kom je als je in Leiden door de stad fietst bijvoorbeeld al muurgedichten en -formules tegen, dat vind ik een hele leuke. Dat is voor mij echt de verbeelding van Kennisstad. Niet dat ik nou de hele stad vol wil hangen met muurformules, maar wel dat datzelfde gevoel door de hele stad voelbaar is. Echt Leiden als kennisstad dus.’

Hoe ben je bij de samenwerkingsovereenkomst terechtgekomen?

‘Ik werk al sinds 1999 bij de gemeente Leiden waarvan een groot deel in het management. Bij mijn laatste twee teams, SEB (Sociaal Economisch Beleid) en ECWD (Economie, Cultuur, Wonen en Duurzaamheid) speelde samenwerken met kennisinstellingen ten behoeve van de kenniseconomie een grote rol. De relatie tussen de gemeente en de Universiteit was aan het veranderen en ik vond het heel erg leuk om daarbij betrokken te zijn. Er was in Den Haag al een samenwerking van de gemeente met de universiteit, en zoiets wilden de rector van de Universiteit Leiden en het college van B&W van de gemeente ook graag in Leiden hebben. Toen zijn we daaraan gaan werken en zijn het LUMC en de Hogeschool ook aangehaakt, als twee andere grote kennispartners in deze stad. Dat deed ik toen nog als manager van ECWD, maar vervolgens was de vraag; nu hebben we deze overeenkomst en allerlei projecten, maar wie gaat daarin de smeerolie zijn die zorgt voor de coördinatie, afstemming en het blijvend aanjagen van de projecten en de communicatie daaromheen. Toen dacht ik ‘nou, dat lijkt mij wel echt supertof’. Sindsdien ben ik kennismakelaar!’

En, bevalt het?

‘Het bevalt het echt uitstekend, het zijn vier hele leuke organisaties om in rond te lopen. De gemeente ken ik natuurlijk al vrij goed, maar ik leer de andere nu ook beter kennen. Ik ontdek ook zoveel leuke, interessante mensen en projecten, en heel veel verborgen pareltjes die we allemaal al blijken te hebben. Het stikt van de kansen om de dingen nog beter op elkaar af te stemmen, dus ja, ik vind het heel erg leuk.’

Dat maakt het denk ik ook zo leuk, dat er al wel heel veel is en dat het alleen nog bij elkaar gebonden moet worden.

‘Precies, wat je inderdaad ontdekt is dat er op verschillende plekken hele enthousiaste mensen rondlopen maar die weten van elkaar niet dat ze over dezelfde dingen enthousiast zijn. Als je die kan verbinden, dan ontstaan er gewoon hele mooie dingen. Dat is echt heel erg leuk.’

Wat zijn voor jou de bijzonderste dingen die je tot nu toe bent tegengekomen?

‘Jeetje, dat is wel lastig. Er is zo veel moois. Ik vind de kansen die er liggen in de samenwerking met PLNT (voorheen HubSpot) erg interessant, er wordt nu vanuit die hoek gekeken of er nieuwe vormen van onderwijs kunnen worden opgezet samen met de stad en de Honours programma’s van de Universiteit en de Hogeschool, dat vind ik heel erg leuk. Ook is het gebruik van de daktuin op het dak van het gebouw daar als een soort ‘dak als lab’ een erg leuk initiatief. En bijvoorbeeld ook het bestaan van iets als Studium Generale en podium071 waar lezingen worden gegeven, daar zit zo gigantisch veel mooi aanbod van kennis voor iedereen in de stad. Het is ook gewoon een kwestie van het verbreden van die initiatieven zodat ook andere mensen in de stad daar gebruik van kunnen maken. Ook dat we het grootste Europa Instituut van Europa hebben, is erg bijzonder. Dat wist ik helemaal niet, maar is wel heel erg leuk.’

Zijn er nog dingen waar je naar uitkijkt, in de toekomst of juist binnenkort?

‘Leiden, European City of Science 2022 natuurlijk! Dat is zo’n fantastische stip op de horizon waar we de Kennisstad in volle glorie kunnen tonen. Daar verheug ik me dus wel op. Verder hebben we in de nabije toekomst een gesprek met Ariadne Schmidt, de nieuwe hoogleraar over geschiedenis van de  Leidse stadscultuur op de Magdalena Moons Leerstoel. Volgens mij zijn daar hele leuke samenwerkingen te vinden om in de stad te laten zien.’

Zijn er nog dingen waar je van denkt ‘hé, dit zouden we meer moeten doen’?

‘Wat ik een heel erg leuk project vind is WIJS in Groningen en BOOT in Amsterdam, waarbij studenten klussen doen voor mensen in de stad. Niet als uitzendbureau, maar waar studenten vanuit hun opleiding mensen in de stad helpen met projecten en vraagstukken. Wij hebben nu al heel veel losse initiatieven, maar een echt overkoepelende aanpak hebben we nog niet. We moeten hierbij ook wel bedenken dat studenten ook al redelijk vol zitten met hun tijd, dus dat we ook niet te veel moeten willen vragen. Maar studenten vinden dit soort dingen ook ontzettend leuk en staan er ook heel erg voor open. Binnen veel studies krijg je niet vaak contact met de buitenwereld, dus juist om dingen binnen je vakgebied in de echte wereld te kunnen zien en meemaken, is ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld met project Slaaghwijk uit de samenwerkingsovereenkomst zou dat goed kunnen omdat het een heel breed vraagstuk is. Als student sta je dan echt met de voeten in de klei.’

En dan als afsluiter: waar zijn we nu?

‘Ik heb mijn oude studentenhuis hier in Leiden uitgekozen als bijzondere plek. In dit huis heb ik zes jaar gewoond, tijdens mijn studententijd. Als bijna 18-jarige uit Zuid-Limburg kwam ik in Leiden studeren en voor mijn gevoel ben ik hier in dit huis ontzettend gevormd. Die vorming is erg belangrijk, en dat probeer ik ook door te geven aan mijn kinderen. Sommige vriendinnen uit dat huis, zijn nog steeds mijn beste vriendinnen. En verder is het gewoon een heel mooi huis in Leiden, met uitzicht op de Schouwburg. Leuk om te weten: met drie oktober deelden we met het huis hutspot uit aan de voorbijgangers die langs de warenmarkt voor de deur trokken. Zo maakten we toch contact met de stad, want verder leefden we echt in een studentenbubbel. Ook heb ik hier mijn man ontmoet, dus dat maakt het nog meer bijzonder. Na mijn studententijd ben ik Leiden dan ook nooit meer uitgegaan.’

Geschreven door: Hannah Kroes (h.kroes@leiden.nl)

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden