Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Verhalen bij de Muurgedichten van Leiden

Wat betekenen de muurgedichten voor Leiden? In opdracht van het Taalmuseum gingen stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmakers Leendert Beekman en Michiel Keller dit voorjaar op pad. Hun mooiste verhalen zijn dit najaar opnieuw te zien in het Stadhuis van Leiden.

Tentoonstelling Als muren spreken

Het Taalmuseum vroeg stadsfotograaf 2017-2018 Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmakers Leendert Beekman en Michiel Keller op zoek te gaan naar stadsverhalen over de muurgedichten. Ze spraken initiatiefnemers, bewoners van huizen met een gedicht, omwonenden en liefhebbers. Hun verhalen waren deze zomer te zien bij Old School op het Pieterskerkhof. Op veler verzoek krijgt de tentoonstelling deze winter een plek in het stadhuis van Leiden. De tentoonstelling vertelt in woord en beeld het verhaal over de muurgedichten, de stad en de taal. Bezoekers kunnen hier ook hun kennis over de muurgedichten testen.

De Leidse muurgedichten

In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad ruim 100 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en stichting TEGEN-BEELD de vernieuwde website muurgedichten.nl, die deze zomer werd gelanceerd. Hierop zijn alle gedichten te beluisteren, is informatie te vinden over de gedichten en hun auteurs en worden fiets- en wandelroutes aangeboden.

Voor in de agenda:

ALS MUREN SPREKEN
Verhalen bij de Muurgedichten van Leiden.
31 oktober tot en met 18 januari, Foyer stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1, 2311 EJ Leiden.
Op weekdagen geopend van 08:30 tot 17:00 uur. Donderdag geopend tot 20:00 uur, zaterdag van 09:00 – 13:00 uur. Zondags gesloten.

Gratis toegang

Meer informatie: muurgedichten.nl / taalmuseum.nl

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden

Abonnement nieuwsbrief

Tweewekelijks verschijnt een nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in ‘Leiden Internationale Kennisstad’. Abonneren kan via opgave van uw naam en e-mail hieronder.

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.

Hogeschool Leiden
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden

Universiteit Leiden
Postbus 9500
2300 RA Leiden

Universiteit Leiden

LUMC
Postbus 9600
2300 RC Leiden

Leiden Kennisstad
Stationsplein 107
2312 AJ  Leiden

Alle partners