In het Leiden Bio Science Park (LBSP) komen kennis, talent en nieuwe onderzoeksmogelijkheden samen. Het gebied moet aantrekkelijk worden voor nieuwe (internationale) bedrijven in de sector ‘Life science & health’ om zich te vestigen. Tot 2025 komen er steeds meer bedrijfsgebouwen, woningen en voorzieningen bij. In samenwerking met de gemeente Leiden, de organisatoren van Leiden 2022 en Leiden Kennisstad is de sessie over de rol van Biodiversiteit bij de gebiedsontwikkeling van het LBSP georganiseerd.
De deelvragen die in aparte online vergaderruimtes werden besproken waren:
- Is biodiversiteit een ‘nice to have’ of een urgentie?
- Kan biodiversiteit een rol hebben voor het LBSP als innovatiedistrict en internationale Life Science and Health bedrijven naar Leiden trekken?
- Kan er een vertaalslag gemaakt worden van de Europese Biodiversiteitsstrategie voor 2030 naar een lokaal niveau?
- Hoe kan biodiversiteit ingepast worden in de bestaande bebouwing en in de eisen aan nieuwbouw?
- En wat kunnen we daarvan zichtbaar maken in Leiden 2022?
Naar aanleiding van de deelvragen kwam al snel naar voren in beide groepen dat het Bio Science Park veel breder is dan alleen biodiversiteit. Het gaat over de mens, over de bedrijven, het wonen, leefbaarheid en het werken.
We hebben veel kennis, dit moeten we benutten en goed inzetten. Leiden heeft de EU titel BiodiverCity. Biodiversiteit is een van onze belangrijkste assets, hierin kunnen we uniek worden. Daarnaast moeten we ook bewijzen dat het werkt (meten is weten). Misschien moeten we proberen die bedrijven aan te trekken die goed presteren wat betreft biodiversiteit of biodiversiteit belangrijk vinden. Dit zal ook andere bedrijven trekken die dit belangrijk vinden, en het zal bedrijven beïnvloeden. We kunnen voorloper zijn. En andere bedrijven zullen mee willen liften op het initiatief. We kunnen proberen om een zo groen mogelijk LBSP te realiseren met inheemse soorten, zo divers mogelijk, en zoveel mogelijk de verharding tegen gaan. We kunnen toezien op de biodiversiteit op ieder stuk grond. Verticaal en horizontaal groen.
Biodiversiteit is belangrijk voor onze gezondheid, niet alleen voor de geestelijke gezondheid maar ook voor de lichamelijke gezondheid, belangrijk voor ons immuunsysteem. We hebben minder geld nodig voor de gezondheidszorg. Het past goed bij het idee om een Urban Health Campus op te zetten waarin onderzoek en onderwijs worden gebundeld. Wellicht “Het meest biodiverse bioscience park van Europa”.
De EU-Biodiversiteitsstrategie voor 2030 is een belangrijke leidraad. “Het is tijd om onze verstoorde relatie met de natuur te herstellen. De klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en verwoestende pandemieën geven ons een duidelijk signaal.” aldus de EU. In deze strategie gaat het o.a. om het vergroenen van de stad, het instellen van beschermde gebieden, het planten van bomen (3 miljard), meer ruimte voor biodiversiteit en bestuivers, stoppen met pesticiden, biologische landbouw, aandacht voor de bodem waar het leven begint. Voor de biodiversiteit maar ook voor de gezondheid van de mens, en voor het terugdringen van (lucht)vervuiling en het opvangen van klimaatverandering. Het is belangrijk dat we de urgentie doorvertalen naar het LBSP. Het is belangrijk dat we het verbinden aan duurzaamheid. Bedrijven willen zich profileren met duurzaamheid en het is een kwestie van tijd dat bedrijven zich willen verbinden met biodiversiteit. We kunnen zaken pasklaar aanbieden, we hoeven het niet ingewikkeld te maken. Denk aan groene parkeerterreinen zonder verharding bijvoorbeeld.
We trekken (buitenlandse) kenniswerkers aan en we willen een bron van inspiratie zijn, en een prettig vestigingsklimaat creëren voor de mensen en voor hun eventuele kinderen. Waar vogels fluiten en krekels tjirpen, waar je stilte hebt. Mensen zijn productiever als ze in een groene omgeving zijn en als ze gezonder zijn. Het is goed om aan de preventieve kant te werken. We kunnen het LBSP zo inrichten dat we werkelijk trots zijn op het biodiverse LBSP. En we kunnen dit in de schijnwerpers zetten.
“De natuur weer gezond maken is essentieel voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. We moeten de natuur ook zien als bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering en epidemieën. Dit vormt de kern van onze groeistrategie, de Europese Green Deal, en maakt deel uit van het Europees herstel dat onze planeet meer teruggeeft dan het afneemt.” aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie
Ideeën voor 2022 zijn er genoeg, want er gebeurt al veel. Dit moeten we zeker laten zien in 2022: het Singelpark, BioPartner 5, de wadi’s bij Baseclear zijn al enkele belangrijke voorbeelden. Daarnaast speelden er gedachtes over het organiseren van groene wandelingen, maken van filmpjes of een zogenaamde rondwandeling van de toekomst. Bijvoorbeeld in de vorm van een luisterwandeling waarbij de focus kan liggen op verkeerslawaai en wat hiertegen gedaan kan worden.
De hoop werd aangeven om tijdens 2022 te laten zien wat we over 5 jaar hopen te bereiken, met concrete ideeën, en dat ook duidelijk maken aan het publiek. Dus te benadrukken wat er op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit kan worden gedaan vanuit bedrijven terwijl dit ook matcht met veel bedrijfsdoelen.
Dit zou kunnen door online bezichtiging van het LBSP met zijn biodiversiteit dus het letterlijk en figuurlijk laten zien. A.d.h.v. informatiezuilen op het park maar ook een wandeling door het park. Een filmpje, media-aandacht, allemaal vormen waarin dit positieve verhaal naar buiten kan worden gebracht.
Er werd tevens geopperd om een project te doen met het publiek: biodiversiteit en microbiome en health. Waarvan wederom het uitgangspunt is dat een omgeving met meer biodiversiteit beter is voor de gezondheid van mensen.
Kortom het idee om een soort groene (in plaats van rode) loper uit te rollen en op een creatieve manier laten zien wat we allemaal gerealiseerd hebben op het LBSP vanuit verschillende perspectieven.