Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Op ontdekkingstocht in de Stad als Lab

Op 15 september vond de Nacht van Ontdekkingen plaats. In Leiden is er op onderzoeksgebied natuurlijk ook genoeg te ontdekken en Leiden Kennisstad liet het zien!

Zie hier de Stad als Lab! Dit was ons podium, waar Leiden Kennisstad en vele partners zich afgelopen zaterdag presenteerden tijdens Nacht van Ontdekkingen. Het credo was: “Werk mee aan de stad van de toekomst”. Dat is ook zeker gelukt. In ons gezamenlijke “Stad als Lab”, waar onderzoek interactief met bezoekers werd uitgevoerd in de oranjerie. Het was vanaf het moment van opening nagenoeg non-stop een druk bezochte activiteit. Het leverde enerzijds enthousiaste reacties over de gesprekken en onderzoeken met de diverse scholieren, studenten, docenten, onderzoekers, ondernemers en bestuurders op, en anderzijds is mooie input verworven voor de diverse onderzoeken.

Van meepraten en –tekenen over de nieuwe cultuurnota van Gemeente Leiden, je knijpkracht onderzoeken en ervaren hoe het is om met Parkinson te schijven bij Leyden Academy, het plaatsen van jouw hart (of sloopkogel) in de Leidse gemeente bij Denktank studentenstad, bouwen aan de Daktuin van PLNT, het letterlijk ervaren – door te horen, betasten en zien – van een pop-up research-in-process minimuseum van Leiden School of Visual Ethnography, het testen van je eigen automatische toenaderings- en vermijdingsneigingen door Faculteit Sociale Wetenschappen,  ontdekken van jouw klinkerklanken en meertaligheid Centre for Linguistics, nadenken over jouw geluk door Geluk op 13, het creëren van je eigen video in samenwerking met Technolab, tot heuse Leidse ‘huiskamer’ gesprekken.

Het mag duidelijk zijn dat er al veel onderzoek wordt gedaan in de stad, door onze eigen Leidse onderzoekers en dat afgelopen weekend de bezoekers maar wat graag hun steentje bij wilden dragen.

Sfeerimpressie Stad als Lab tijdens Nacht van Ontdekkingen

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden