Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Leiden: European City of Science 2022

Leiden is in 2022 European City of Science. Een prachtige kans voor Leiden als internationale kennisstad, en voor het Nederlandse kennisveld door haar excellente wetenschap, om zich te profileren op een vooraanstaand Europees podium. European City of Science is dan ook een van de projecten uit de samenwerkingsovereenkomst tussen de Universiteit, het LUMC, de Hogeschool en de gemeente Leiden.

Met de toekenning van de titel is de stad toegetreden tot een select gezelschap van EU-steden (koplopers op het gebied van Science, Culture, Innovation en Green Capitals). Leiden wordt een jaar lang dé bestemming voor Europese wetenschap. Deze thematiek zal dan ook als rode draad doorvloeien in vele bestaande en nieuwe activiteiten in de stad.

EuroScience Open Forum

Als kers op deze taart vindt in Leiden in de zomer van 2022 het EuroScience Open Forum (ESOF) plaats, het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa. Het is gewijd aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie en biedt een uniek kader voor interactie en debat met wetenschappers, innovators, beleidsmakers, zakenmensen en het grote publiek. Vanwege het interdisciplinaire karakter van het forum, wordt het hele spectrum aan wetenschapsdisciplines betrokken. Bij het Leidse credo “Leiden, stad van ontdekkingen”, waar de ontdekkingen van morgen vandaag worden gedaan, sluit deze thematiek naadloos aan en bovendien geeft dit precies aan wat wetenschap is.

Science in the City

De status van European City of Science komt in Leiden in 2022 op twee manieren tot uiting: er wordt een groot wetenschappelijk congres georganiseerd, en een publieksprogramma met als motto Elke dag een stukje wijzer. Dat richt zich op alle Leidse wijken. Bij de ESOF-conferentie zullen vele wetenschappers, beleidsmakers en journalisten online én fysiek aanwezig zijn in onze sleutelstad. Daarbij wordt de kennis in en van de gehele stad benut. Met die gedachte zal er een programma worden gelanceerd om de wetenschap, kennis en cultuur in de stad aandacht te geven voor de eigen inwoners. Denk hierbij aan festivals, tentoonstellingen, experimenten en kunst en culturele evenementen voor de Leidse inwoners en bezoekers van alle leeftijden. Dat doen we een heel jaar lang.

Waar staan we nu?

Op 6 september 2020 heeft Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, in Trieste (Italië) de titel ontvangen uit handen van Roberto Dipiazza, burgemeester van Trieste, in bijzijn van de Italiaanse premier Conte. De Italiaanse haven- en kennisstad was van 2 tot en met 6 september het toneel van het internationale EuroScience Open Forum (ESOF).

Lenferink: “In 2022 is Leiden hét podium voor de top van de Europese wetenschappen. En wat ontzettend goed bij Leiden past is de ambitie om in 2022 ook zo veel mogelijk nieuwsgierige mensen te inspireren met nieuwe kennis, bijvoorbeeld met het programma ‘Kennis door de Wijken’. De voorbereidingen zijn in volle gang en we kijken uit naar een fantastisch kennis- en wetenschapsjaar in Leiden. Daarin wordt naast het wetenschappelijke aanbod ook een interactief publieksprogramma van precies 365 dagen aangeboden met als motto ‘Elke dag een stukje wijzer’”.

Meer informatie?

Zie www.leiden2022.nl

Voor vragen en ideeën met betrekking tot dit project is te mailen naar:

Meta Knol, programmadirecteur Leiden European City of Science 2022.

Voor vragen en ideeën met betrekking tot Leiden Kennisstad is te mailen naar:

Lara Ummels, kennismakelaar Leiden Kennisstad.

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden