Publicaties

In de loop der jaren heeft Leiden Kennisstad een aantal relevante publicaties opgeleverd. Hierin komen de positieve effecten van de samenwerking goed naar voren.

Samenwerkingsovereenkomst 2023-2027

Deze overeenkomst vormt de basis voor verdere versterking van de onderlinge samenwerking. De samenwerkingsovereenkomst startte in 2017 met de kennispartners Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, LUMC en de gemeente Leiden, werd in 2020 uitgebreid met Naturalis Biodiversity Center en vanaf 11 november ’22 officieel versterkt met de toetreding van mboRijnland.

Klik hier voor een overzicht van alle projecten die in dit verband worden uitgevoerd.

Leiden Kennisstad: meer dan de som der delen

In dit document wordt de samenwerking van de overeenkomst Leiden Kennisstad geëvalueerd. Hierin wordt teruggeblikt op wat de samenwerkingsovereenkomst heeft opgebracht en worden aanbevelingen gedaan voor de komende periode.

De opbrengst van programma Kennisstad

In 2012 is de gemeente gestart met het gemeentelijke programma Kennisstad, om de identiteit en reputatie van Leiden als vooraanstaande kennisstad te versterken. Deze evaluatie beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten van de afgelopen tien jaar.

Ontwikkelingsvisie 2030

De ontwikkelingsvisie ‘Leiden, Stad van Ontdekkingen’ is tot op heden een sterke leidraad geweest voor het versterken van de positie van Leiden en de regio op het gebied van de kennisontwikkeling en de kenniseconomie.

Om de zichtbaarheid van Leiden als kennisstad te vergroten en iedereen te laten zien wat we als stad in huis hebben, is een aantal keer een bijlage in een landelijke krant verschenen. Tweemaal in het NRC (in 2018 en 2019) en driemaal in de Volkskrant (in januari, mei en september 2022). Klik op de cover van de uitgave om deze te lezen.

NRC september 2023

In deze bijlage van het NRC (september 2023) leest u over over Healthy Society Leiden en Days of Art&Science en nog veel meer.

Volkskrant september 2022

In deze bijlage van de Volkskrant (september 2022) over Art&Science leest u over Seeing stars, Terug naar Da Vinci, Brave Young Minds en nog veel meer.

In deze bijlage van de Volkskrant (september 2022) over Art&Science leest u over Seeing stars, Terug naar Da Vinci, Brave Young Minds en nog veel meer.

Volkskrant mei 2022

In deze bijlage van de Volkskrant (mei 2022) over Life Sciences & Health leest u over ontwikkelingen op het Leiden Bio Science Park, de vele activiteiten van het jaar Leiden2022 en nog veel meer.

Volkskrant januari 2022

In deze bijlage van de Volkskrant (januari 2022) leest u over Leiden als European City of Science in 2022; een wetenschapsfestival dat draait om nieuwsgierigheid en uitwisseling.

NRC 2019

In deze bijlage van het NRC (2019) leest u over wetenschap, cultuur en de ontwikkelingen van nu en van de toekomst.

NRC 2018

In deze bijlage van het NRC (2018) leest u over wetenschappelijke ontdekkingen, innovaties en nog veel meer.

Gazet van Leiden 2022

De Gazet van Leiden  is een eenmalige krant met ruim 40 producties over Leidse journalistiek toen nu en straks. Gemaakt door studenten en docenten Journalistiek, Neerlandistiek en Boekwetenschappen en andere mediaexperts.

In een aantal video’s laten we zien wat Leiden als kennisstad in de praktijk inhoudt. De eerste twee filmpjes zijn gemaakt ten behoeve van het avondsymposium Leiden Kennisstad, van 2022 en 2019.  Hierin wordt een aantal projecten uitgelicht. Het derde filmpje is gemaakt door de mediacommissie van de El Cid 2021 om de aankomende studenten te informeren over Leiden Kennisstad.

Leiden Kennisstad – Projecten in de stad 2022

Leiden Kennisstad – Vademecum El Cid 2021

Leiden Kennisstad – Projecten in de stad 2019