Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Doorontwikkeling wetenschappelijk onderzoek met economische potentie

Het LUMC, als trekker van dit project is op het gebied van de doorontwikkeling van onderzoek met economische potentie vooral bezig met regeneratieve geneeskunde, academische farmacie en personalized medicine, waarbij de nadruk ligt op regeneratieve geneeskunde.

Regeneratieve geneeskunde moet ervoor zorgen dat de herstelfunctie van het lichaam beïnvloed en naar wens aangezet kan worden. Zo kan het eigen vermogen om ziek weefsel en organen te genezen beter worden aangesproken. Het LUMC doet op dit gebied mee aan verschillende samenwerkingen. Een voorbeeld hiervan is RegMed XB, een publiek-private samenwerking die werkt op basis van ‘moonshots’, met bijzonder innovatieve projecten op het gebied van diabetes, osteoartritis en nierziekte. Het LUMC leidt de initiatieven op het gebied van diabetes en nierziekte. Voor meer informatie over regeneratieve geneeskunde binnen het LUMC, klik hier. Ook is er een pagina van de Universiteit Leiden over regeneratieve geneeskunde.

Er wordt daarnaast onderzoek gedaan naar personalized medicine, ook binnen de regeneratieve geneeskunde, bijvoorbeeld op het gebied van organen-op-een-chip: door stamcellen te maken van cellen van patiënten kunnen ziekten in detail worden bestudeerd en nieuwe behandelingen worden ontwikkeld. Op deze manier kan worden getest op welke patiënten behandelingen wel aanslaan en op welke niet. Zo kan steeds meer precies de juiste zorg voor elke patiënt worden verzorgd. Een voorbeeld van een samenwerkingsverband is hDMT (Institute for human Organ and Disease Model Technologies) wat als doel heeft pre-competitief onderzoek uit te voeren in samenwerking met bedrijven, onder andere op het LBSP. Vooral op het gebied van oncologie wordt er veel voortgang gemaakt in het kader van personalized medicine.

Ook op het gebied van academische farmaceutische ontwikkeling wordt veel gedaan. Zo is er een samenwerking tussen het LUMC, het Leiden Institute of Chemistry, het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR), het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Leiden Bio Science Park (LBSP) om samen nieuwe geneesmiddelen te ontwerpen, ontwikkelen en te testen. Deze samenwerking is vooral gericht op middelen die niet interessant zijn voor bedrijven. Op deze manier kan het volledige proces van ontdekking naar medicijn goed gevolgd worden en optimaal worden ingezet om patiënten betere behandeling te kunnen bieden.

Klik hier voor meer informatie over de strategie van het LUMC.

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden