Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Dag van Europa

Hoera! Het is 9 mei! Vandaag is het de dag van Europa. Dat mag gevierd worden—Leiden is bij uitstek een Europese stad met veel verbindingen met andere Europese steden, regio’s en landen.

Ja, dààg, wéér zo’n themadag. Kunnen we deze niet overslaan?

Zeker niet. Denk aan de kernwaarden van de EU: vrede, veiligheid, rechtvaardigheid en welvaart. De EU heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen als ‘grootste vredesproject uit de geschiedenis van de mensheid’. Daar mogen we best even bij stil staan.

En Europa is dichterbij dan je denkt. Er zijn Europese projecten, samenwerkingen met andere universiteiten of ziekenhuizen, subsidies en natuurlijk de Europese regelgeving waar we mee te maken hebben.

Hmm, die regelgeving. Is dat niet gewoon een manier van Brussel om geld binnen te slepen?

Ach, als je goed kijkt, valt dat allemaal wel mee. 1% van het Nederlandse bruto nationaal product gaat naar ‘Brussel’. Lijkt veel, maar van die 1% gaat maar liefst 94% terug naar de lidstaten en burgers. Bijvoorbeeld via projecten of subsidies op het gebied van veiligheid, duurzaamheid of innovatie.

O, en ziet Leiden daar dan ook iets van terug?

Dat kan je wel zeggen. We halen als stad miljoenen aan Europees geld binnen. We zetten Leiden op de kaart als stad van kennis en cultuur. Als gemeente werken we intensief samen met de universiteit, het LUMC, bedrijven op het Bio Science Park en via allerlei (internationale) netwerken. Hiermee maken we de stad mooier, duurzamer, innovatiever en vergroten we de leefbaarheid voor de burgers.

Dat klinkt eigenlijk best goed. Kan ik hier zelf ook wat mee?

Jazeker! Europa heeft vele aanknopingspunten met het werk dat we in en voor de stad doen. Je kan Europa als middel inzetten om doelen in de stad te bereiken. Hierbij kan je denken aan het gebruik maken van kennis, ervaring, netwerken of EU-subsidies.

Kan iemand mij daar bij helpen?

Maar natuurlijk. Neem vooral eens contact op met Ronald Stokkel of Daniël Meijer voor meer informatie.

Fijne Europadag!

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden