Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Bezoek Toulouse: European City of Science 2018

Tijdens een zwoele zomerweek in juli, waarin naast de zon ook Frankrijks plek in de halve finales van het WK voetbal de temperatuur doen stijgen, maakt Toulouse zich op voor een groot Europees spektakel. De stad en haar inwoners ontvangen ruim 4000 Europese wetenschappers. In de stad is de aanwezigheid van al deze bezoekers merkbaar; op verschillende plekken in de stad kunnen inwoners van Toulouse kennis maken met de wetenschap. Zo kunnen kinderen hun wetenschappelijke diploma verdienen door allerlei proefjes te doen en laten wetenschappers hun nieuwste ontdekkingen zien. Voor het stadhuis, op het centrale plein in de stad, staan grote witte tenten waarin op toegankelijke wijze de wetenschap voor alle bezoekers te beleven is.

Als buitenstaander vraag je je mogelijk af waarom dit bijzondere publiek zich in groten getale heeft verzameld in Toulouse. Al deze evenementen zijn terug te leiden naar één titel: the European City of Science. Daarmee is de brug naar Leiden snel gemaakt.

2022 klinkt nog ver weg, maar het begint langzaam al te borrelen in Leiden. De voorbereidingen voor het waarmaken van deze titel zijn inmiddels in gang gezet. Zo is ook een delegatie vanuit Leiden in juli naar Toulouse geweest ter oriëntatie en voorbereiding.

Bezoek aan Toulouse

De EuroScience Open Forum, ofwel de ESOF conferentie, was een succes en trok veel bezoekers naar de programma onderdelen. De conferentie was een mooie gelegenheid voor de Leidse afvaardiging om de sfeer te proeven en de bedrijvigheid van de stad te aanschouwen. Natuurlijk streeft Leiden naar een European City of Science-jaar waarin alle mogelijkheden benut worden. Het bezoek aan Toulouse heeft de Leidse delegatieleden veel energie, nieuwe ideeën en inspiratie gegeven.

In Toulouse werd opvallend veel gefocust op het label ‘ESOF’. Er liggen voor 2022 nog mooie kansen om het label ‘European City of Science’ als rode draad gedurende het hele jaar verder te gebruiken in Leiden. Naast deze conferentie is er ook een Science in the City programma gekoppeld aan de ESOF conferentie. Hoewel het Science in the City programma op veel plekken in Toulouse was georganiseerd, leek het programma vooral bij de jongste inwoners van Toulouse te leven.  Mogelijk heeft dit te maken met de relatief weinige communicatie-uitingen van het programma in de stad.

Toulouse heeft hiermee een eenmalig succes in de vorm van de ESOF conferentie geboekt, maar heeft de te verwachten meerjarige winst op het vlak van branding en positionering mogelijk niet volledig benut. Hier wil Leiden in de voorbereidingen op Leiden, European City of Science van leren, opdat het titeljaar 2022 een nog groter succes zal worden. Leiden trekt hierin nauw samen op met Triest, de Italiaanse stad die de titel in 2020 mag dragen. Samen werken we aan internationale bekendheid van en waardering voor het label European City of Science.

Het bezoek aan Toulouse was voor de Leidse delegatie daarom erg waardevol om stappen te zetten op weg naar de eigen titelvoering.

Trieste

Na vijf boeiende dagen kwam de conferentie ten einde. De sluitingsceremonie stond symbool voor de afsluiting van ESOF voor Toulouse en de opening van European City of Science in Trieste, dat ESOF in 2020 organiseert. Tegen die tijd zal Leiden daar paraat staan om het stokje te ontvangen en van start te gaan met een memorabel jaar als Leiden European City of Science!

Voor vragen en ideeën is te mailen:

Lara Ummels, kennismakelaar: l.ummels@leiden.nl

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden