Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Europese PhD studenten ontmoeten Kennisstad en Burgermeester Lenferink

Een groep van 30 Europese PhD studenten van het Europaeum Scholars Programme bezocht op 24 september Leiden. Burgermeester Lenferink verwelkomde de groep in het stadhuis.
Dit deed hij niet zomaar, samen met Leiden Kennisstad liet hij aan de groep zien hoe de gemeente Leiden een Internationale Kennisstad is waar nauw samengewerkt wordt met de verschillende kennisinstellingen in de stad.

Een (kritische) kennismaking

De studenten maakten o.a. kennis met de Kennismakelaar, een belangrijke en onmisbare spil tussen de verschillende culturen van de gemeente en de kennisinstellingen.
Ze leerden hoe groot en complex de opdracht is om Leiden European City of Science op te zetten voor 2022: “How on earth do you get to agreement and mutual understanding with all parties involved?” luidde de titel van één van de presentatieslides.
Ook lieten we zien hoe de klimaatovereenkomst van Parijs en de VN-conventie over de rechten van personen met een handicap worden vormgegeven in ons lokale beleid. In de vertaalslag van dit VN verdrag is Leiden koploper op Nederlands grondgebied. Leiden Laagdrempelig is hier een prominent voorbeeld van.
Ook Leiden aardgasvrij in 2050 werd uitgebreid gepresenteerd, maar ook uitgebreid onder de loep genomen door studenten. Statistieken werden opgevraagd en kritische vragen werden gesteld: Hoe worden bewoners betrokken in dit beleid? En wie betalen aanpassingen in de woningen?
Natuurlijk zouden we Leiden Kennisstad niet zijn als we na het beantwoorden van deze vragen niet ook een uitdagende vraag terug zouden leggen bij de studenten.

In gesprek met de burgermeester

Hierna verplaatste het gezelschap zich naar de raadszaal waar een Q&A plaatsvond met onze burgermeester.
Burgermeester Lenferink legt uit hoe de democratie in elkaar zit en hoe deze werkt. De vragen van de studenten gingen al snel over de verschillende lagen van democratie en over de lokale identiteit. Een van de studenten vroeg hoe de relatie tussen de gemeente en alle lagen van de democratie is. “De nationale overheid kan niet zonder de lokale overheid”, antwoordt Lenferink. Hij legt uit dat de gemeente Leiden belangrijk en toegankelijk is voor haar burgers.
Kan de lokale identiteit ook bijdragen aan nationaal en zelfs Europees beleid? Lenferink denkt van wel. Uiteraard brengt dit wel uitdagingen met zich mee, omdat de vragen per maatschappij erg verschillend kunnen zijn, maar het lokale mag zeker niet onderschat worden.
Het gesprek met de burgermeester gaat nog even door en een aantal studenten schrijft druk mee.

Het was een geslaagde middag waar (internationale) kennis en de gemeente elkaar wederom ontmoetten.

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden