Leiden Kennisstad | Leiden City of Science

Avondsymposium Leiden Kennisstad

Op maandagavond 4 juni 2018 was het zover: In een overvolle zaal in het Rijksmuseum Boerhaave opende burgemeester Lenferink het tweede avondsymposium van Leiden Kennisstad.

Ruben Maes, moderator van de avond, ging in gesprek met ruim 110 aanwezigen over wat er sinds het vorige symposium in maart 2017 allemaal is gebeurd en wat de plannen zijn voor het komende jaar. Ook de bestuurders van Universiteit Leiden, LUMC, Hogeschool Leiden en de Gemeente Leiden werden stevig ondervraagd over hun prioriteiten voor Leiden Kennisstad in de komende periode, en welke concrete acties ze daarvoor zelf gaan ondernemen.

Daarnaast gaf Amito Haarhuis, sinds 2 maanden de nieuwe directeur van Boerhaave zijn visie op Leiden Kennisstad. Vol nieuwe inspiratie en nieuwe energie gingen de aanwezigen daarna uiteen om samen na te denken over concrete vraagstukken die spelen binnen Leiden Kennisstad. De thema’s waarover aan de verschillende tafels verder gesproken werd waren onder andere Leiden, European City of Science 2022, Kennis als Leisure, PLNT (voorheen HubSpot) als Hub voor de ‘Stad als Lab’, de verbinding tussen Kennis en Cultuur, een multidisciplinaire aanpak voor de Leidse Slaaghwijk en het Leids Onderwijshuis.

Daar zijn ontzettend veel nieuwe ideeën en concrete acties uitgekomen. Zoals: ‘a pint of science’, om kennis meer naar een breder Leids publiek te brengen, of een ‘kinderkennismakelaar’ om ook de jongere generatie goed aan te haken. Of bijvoorbeeld: een 4D-daktuin op het pand van PLNT, een idee dat door vice-rector van de Universiteit Leiden, Hester Bijl enthousiast werd gepitcht, het sluiten van de Universiteit voor één dag om studenten mee te laten werken aan de ‘Stad als Lab’, een schouw voor onderzoekers van Criminologie naar de Leidse Slaaghwijk en het integreren van museumcollecties binnen het curriculum van relevante studierichtingen, zoals bijvoorbeeld Geschiedenis en Archeologie, om zo de praktijk weer meer te laten leven binnen deze studies en de collecties intensiever gebruikt te laten worden.

Burgemeester Lenferink was erg tevreden met de opbrengt van de avond: ‘Als ook maar 20 procent van alle ideeën die vanavond zijn besproken het gaan redden, dan zien wij een fantastisch jaar tegemoet!’

Al met al een succesvolle avond!

De praatplaat: De samenwerkingsovereenkomst en al haar nieuwe projecten.

Universiteit Leiden
Hogeschool Leiden